Door Dirk van Asselt

‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. ‘Wie denk jij wel niet dat je bent?’. ‘Het lukt me nooit’. Zomaar een paar voorbeelden van die korte one-liners die soms proberen mijzelf of mijn plannen onderuit te halen.
Herkenbaar? Ik gok van wel. We zijn een ster om onszelf kleiner te maken dan we werkelijk zijn. Overtuigingen, ik spreek dan met name over belemmerende overtuigingen, zijn een zeer probaat middel om onze doelen niet te bereiken.

Hoe vaak hebben we niet de geweldigste ideeën, brainwaves? Zien we alles perfect uitgevoerd voor ons. Maar binnen no time komen direct die irritante, geniepige stemmetjes met die negatieve overtuigingen tevoorschijn. Die het dan vaak ook nog winnen…
Wat zou het mooi zijn als we daar nu eens vanaf konden komen. Zodanig dat we onze doelen en plannen die we hebben wel kunnen bereiken. Zodanig dat we al onze capaciteiten die we allemaal in ons hebben wel ten volle gaan benutten!

Dat kan!
Overtuigingen hebben we namelijk op enig moment in ons leven aangeleerd. Door een bepaalde ervaring, door opvoeding, maakt niet uit. We worden niet geboren met een ‘setje’ overtuigingen. Die doen we onderweg ergens op en ze gaan zich steeds vaster in ons systeem, in ons denken vastzetten. Omdat we onze overtuigingen hebben aangeleerd betekend dat automatisch en impliciet dat we ze ook weer kunnen afleren! Voila!

De stappen zijn als volgt:

Stap 1: Wordt je bewust van je belemmerende overtuigingen. Weet welke overtuigingen jou in de weg zitten. Pas dan kun je er iets aan doen.
Stap 2: Ga voor jezelf na of jouw overtuiging echt gebaseerd is op pure waarheid en of ze altijd gelden.
Stap 3: Vorm je negatieve overtuiging nu om in een positieve.
Stap 4: Spreek je positieve overtuiging keer op keer tegen jezelf uit. Het moet zich settelen in je onbewuste.

Laten we de stappen eens doornemen aan de hand van een voorbeeld:
Stap 1: Je bewust worden van je belemmerende overtuigingen.
Voorbeeld: Een man van middelbare leeftijd moet op zijn werk regelmatig voor een groep mensen een presentatie houden. Maar hij vindt dat vreselijk om te doen en staat telkens bol van de spanning.
Zijn overtuiging: Spreken voor een groep is niet voor mij weggelegd. Dat kan ik gewoon niet. Het zit niet ‘in mijn genen’ en ik zal het nooit leren.

Stap 2: Check of je belemmerende overtuiging echt gebaseerd is op de waarheid en in alle gevallen klopt.
Na hier goed naar gekeken te hebben kwam hij erachter dat hij het bijvoorbeeld wel heel leuk vindt om in het bijzijn van vrienden of familie te vertellen over zijn reizen. Hij praat dan honderduit en vrij van elke vorm van spanning. Zo komt hij erachter dat in sommige gevallen hij het zelfs leuk vindt om aan een groep mensen een verhaal te vertellen. Zijn belemmerende overtuiging klopt dus niet.

Stap 3: Omvormen naar positieve overtuiging.
Spreken voor een groep mensen vind ik leuk en kan ik goed als het gaat over een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Stap voor stap ga ik bij mijzelf onderzoeken hoe ik die ervaringen kan gebruiken voor presentaties op mijn werk.

Stap 4: Kracht van de herhaling.
Ik (persoon uit het voorbeeld) doe 2 dingen:
1. Ik schrijf mijn positieve overtuiging op een ‘geeltje’ en plak die op mijn PC thuis. Elke avond zie ik deze en spreek ik mijn nieuwe overtuiging tegen mijzelf uit.
2. Ik schrijf mijn positieve overtuiging op een formaat visitekaartje en stop deze in mijn portemonnee die ik altijd bij me draag. Voor een werkpresentatie denk ik daar dan even aan.

Dit is geen gemakkelijke klus. Soms heb je negatieve overtuigingen die je al je hele leven meedraagt. Die zet je niet met een draai aan de knop ‘even’ om in een positieve. Daar heb je tijd voor nodig. Maar ga je hier bewust naar kijken en echt mee aan de slag dan kan het je enorm veel winst opleveren!

Ik wens je veel plezier en succes. Ga voor je doelen en laat je niet langer tegenhouden door jezelf. Maak je dromen waar. Volg je Hart, met gezond verstand!

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt
www.volgjehart.nu