Als je de sprong niet waagt, kom je nooit verder!

#11

Dertien jaar geleden haalde ik mijn diploma. Hiermee was ik officieel juf Linda. Vol enthousiasme startte ik mijn ‘carrière’ in het basisonderwijs als invaldocent. Echter bleek deze minder rooskleurig uit te pakken dan gehoopt.

De waardering bleef uit
Jarenlang heb ik op ontelbaar veel basisscholen in de regio kinderen leren rekenen, lezen en schrijven. De recensies die ik kreeg waren goed, ik had een klik met de leerlingen en ook van collega’s heb ik nooit wanklanken gehoord. Toch is het me nooit gelukt om binnen het basisonderwijs een vast contract te krijgen. Ik heb me uit de naad gewerkt voor alles en iedereen, maar de waardering (op papier) bleef al die jaren uit.

Het voelde als falen, ik voelde me een mislukkeling.

Niet altijd begrepen door mijn omgeving (ik had immers toch werk?) en daarnaast had ik het gevoel dat ik altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Ondertussen hadden al mijn studiegenoten mij al ingehaald: de één na de ander kreeg een vast contract.

Trots op mezelf
Na drie jaar invalwerk kreeg ik de kans om een eigen onderneming te starten in de vorm van een winkel. Een droom die uit kon komen, maar die ook stuitte op heel veel weerstand. ‘Kan ik dít dan wel?’ en ‘wat als ook dít me niet lukt?’. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de buitenwereld wilde ik dat dit zou slagen. Ik wilde bewijzen dat ook ik goed genoeg was en gewaardeerd werd om het werk dat ik verzette. Ik heb tóch de stap genomen en een geweldig leuke winkel geopend in april 2008. Helaas eindigde deze droom na twee jaar vanwege privéomstandigheden, maar toch was ik ergens wel trots op wat ik had bereikt, want ondanks de weerstand die ik had ervaren had ik wel de stap durven zetten.

Wat als…
Hierna vervolgde ik mijn ‘carrière’ in het basisonderwijs en stond weer als juf voor de klas. Opnieuw heb ik drie jaar lang de klassen opgevangen van zieke en afwezige meesters en juffen. Totdat ik in december 2014 de stap kon zetten naar het voortgezet onderwijs. Ook dit startte met weerstand in mijn hoofd. Mijn gedachten namen wederom een loopje met mij: wat als ook dit niet slaagt en ik wéér 100% inzet heb getoond voor niets? Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat je overal van kunt leren, maar op een gegeven moment is positief denken a bridge too far.

De stap heb ik tóch gezet en wat heb ik een geweldige tijd gehad! Ik heb me niet uit het veld laten slaan door de weerstand die zich in mij had gevormd in de tien voorafgaande jaren.

Ik heb de keuze gemaakt om er, zoals ik altijd doe, met alles wat in mijn mars lag tegenaan te gaan!

Ontzettend veel geleerd
Helaas moest ik vanwege de flexwet vorig schooljaar afscheid nemen, maar werd ik exact een half jaar later opgebeld of ik terug wilde komen. En daar zit ik nu weer, op mijn oude en zeer vertrouwde plek waar ik gewaardeerd word door leerlingen en collega’s en volop kan genieten van mijn werk als docent Nederlands. Die waardering is er nog steeds niet op papier, maar daarentegen heb ik wel ontzettend veel ervaring op mogen/kunnen doen en daarvan heb ik ontzettend veel geleerd!

Aangezien het ondernemen in mijn bloed zit ben ik eind 2016 een onderneming in huiswerk- en studiebegeleiding gestart naast mijn huidige baan. En guess what? Geen weerstand! En dat komt puur omdat ik weet dat een sprong altijd groot is, maar als je die nooit waagt dan kom je ook nooit verder!
Linda Kwerreveld
Linda Kwerreveld
Docent Nederlands en eigenaresse van THUIS huiswerk- en studiebegeleiding in Lichtenvoorde
Thuis huiswerkbegeleiding

 

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.