Ben ik te min?

#15

Ik fluit door het leven, geniet, droom en doe waar ik zin in heb en wanneer ik er zin in heb. Ik heb sinds een paar maanden een nieuwe fase in mijn leven bereikt of beter gezegd: ik vind dat ik toe ben aan een nieuwe fase in mijn carrière. En ja, ik als doorzetter, als alleskunner, als uitvinder van assertiviteit, ervaar weerstand. Het doet bijna zeer om toe te geven maar toch is het zo.

Kansen voor het oprapen
Ik ben altijd ambitieus en relativerend geweest. Alle veranderingen kwamen niet als een verrassing en dat het tijd is voor iets nieuws kwam ook niet onverwachts. Ik heb ambitie en was ervan overtuigd dat een nieuwe kans voor mij voor het oprapen zou liggen.

En zo ging ik solliciteren voor een nieuwe functie, een stapje omhoog, een nieuwe uitdaging in mijn nog jonge carrière (ik heb tien jaar voor ons eigen bedrijf en jonge kinderen gezorgd en ben zo pas 3,5 jaar weer echt in dienst). Brief, na filmpje, na e-mail en online sollicitatieformulier volgde.

Een rauwe afwijzing
Steeds met het zelfde antwoord: ‘Wij hebben iemand die beter past.’ Het kwam neer op onvoldoende leidinggevende ervaring of het ontbreken van een hbo-diploma. Toen ik uiteindelijk heel enthousiast begon aan mijn volgende online sollicitatieformulier voor een functie waar hbo werk- en denkniveau werd gevraagd (waar het ook echt niet aan ontbreekt), kreeg ik aan het eind drie vragen, waaronder de welbekende ‘heeft u een hbo diploma?’. Tot mijn spijt moest ik met nee antwoorden. Binnen twee seconden flitste daar het antwoord op mijn beeldscherm: ‘sorry, u voldoet niet aan de gestelde eisen.’ Aan mijn afwijzing was geen persoon, geen menselijke hand te pas gekomen.

Ben ik te min?
Dit was het moment van ontstaan van de eerste echt bewust ervaren weerstand in de laatste jaren…. ik zal er gerust meer gehad hebben maar deze kwam zo hard binnen en stortte mijn enthousiasme en kracht om te bereiken wat ik echt wil tegen een muur van weerstand. Ik begon hard aan mijn eigen kunnen te twijfelen: ben ik dan echt niet goed genoeg om te doen waar ik echt goed in ben. Ben ik dan echt minder vanwege het ontbreken van een hbo-diploma? Zou ik dit dan echt niet kunnen? Ben ik te min? Dit heeft me echt heel erg dwars gezeten. Ik heb er dagen over nagedacht en de twijfel sloeg toe.

Onvoorstelbaar dat een voorgeprogrammeerde internetsite mij zo onzeker maakte.

Een nieuwe boost
Hoe heb ik het opgelost? Dat ben ik me na het lezen van jouw oproep voor 365 Linda’s bewust gaan afvragen. Ik denk niet dat er een aanwijsbare oplossing is maar dat het voor mij een combinatie van verschillende dingen is geweest.

1) mijn zelfvertrouwen een boost gegeven door heel hard tegen mezelf te zeggen dat ik zeker goed genoeg ben en misschien zelfs nog wel meer!
2) keihard door gaan solliciteren want ergens in Noord Holland is er iemand die mijn “kunnen” wel op waarde kan schatten en mij die kans gaat geven.
3) goed kijken naar wat ik al heb bereikt (binnen 1 jaar tijd mbo management en organisatie, prince2 en wft basis, niet slecht voor een werkende moeder van drie)
4) een wijntje met de juiste vriendinnen ;-) het beste medicijn voor verschillende dingen.

Linda van Erp LINK Fotografie
Linda van Erp-Groot
Ondertussen ziet de wereld er anders uit: in overleg met haar werkgever gaat ze starten aan de HBO-opleiding Bedrijfskunde.
Bekijk haar LinkedIn-profiel

 

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’