Creativiteit vereist de moed om zekerheden los te laten

#23

Linda Moen, aangenaam! Ik voelde mij meteen aangesproken bij de oproep ‘365 Linda’s gezocht die over hun weerstanden willen schrijven’. Werken als freelancer roept soms belemmeringen op. Gelukkig overheerst positiviteit, zodat ik alweer voor het 7e jaar in m’n uppie voor brood op de plank zorg. Hoe ik omga met weerstanden? Hier mijn Linda-story.

Het is maar net naar welke stem je luistert. Toen ik zelfstandig voor opdrachtgevers aan de slag wilde gaan, hoorde ook ik stemmetjes in mijn hoofd als: ‘Maar dan weet je nooit waar je aan toe bent. Hoe kom je aan werk? En wat als je ziek bent?’ De zekerheden van een werkgever geven nou eenmaal rust. Aan de andere kant bood mijn plan vrijheid en energie. De reorganisatie met een nieuwe werkplek vér van de Krimpenerwaard, gaf mij ‘t zetje. Moest het gewoon zo zijn? Ik zei YES tegen mijn avontuur!

Weerstand overwinnen én bieden
In het woordenboek staat de volgende definitie van weerstand:
tegenstand, verzet
(natuurkunde) elke kracht (of elk lichaam) waardoor een andere kracht wordt tegengewerkt
(elektriciteit) toestel om het teveel aan elektrische energie in een stroomkring in warmte om te zetten
(medisch) mate waarin je bestand bent tegen ziekten; = resistentie

In dat rijtje mis ik de kunst om jezelf te beschermen. Je grenzen kenbaar maken.

Van nature wil ik iedereen pleasen, maar dat grijpt je op een dag bij de keel. Deze pietje-precies kent inmiddels haar valkuilen. De harde kant van ondernemen krijg je er gratis bij. Je kan nog zo kundig zijn in je vak, maar als zp’er moet je handelen met verschillende petten op. Je bent óók je eigen verkoper, ICT’er, administrateur en ga zo maar door. Zo word ik blijer van het afleveren van goed werk, dan van het communiceren over tarieven. Verder is focus nodig om verder te professionaliseren. Gelukkig heb ik een paar creatieve partners op mijn pad gevonden. Nee, solliciteren op een baan is nog niet in me opgekomen.

Weerstand vandaag de dag?
Een kantoor aan huis werkt praktisch met twee kinderen en ‘n man met een fulltime baan. Ik moest er wel aan wennen dat Jan en alleman onder werktijd spontaan aan kunnen kloppen. Dan kan het gebeuren dat mijn gedachten dóórwerken. Dat roept schuldgevoelens op. Als eigen baas heb ik besloten die weerstand overboord te gooien. Privé en werk lopen nou eenmaal door elkaar. Weet je wat ik daardoor eigenlijk het meeste mis? Naar huis rijden met harde muziek uit de speakers. Dat maakt je hoofd zo lekker leeg. Tja, gelukkig kan mijn gezin m’n smaak waarderen.

Dierbaren om mij heen en trouwe klanten verdienen een bedankje. Mijn man en ouders in het bijzonder. Want zij fungeren zo nu en dan als collega’s om even tegenaan te leunen. Verder kan ik andere zzp’ers aanraden om ook een netwerkclub op te zoeken. Al is het alleen maar voor een gezellige vrijdagmiddagborrel. En jij ook bedankt Linda Commandeur, want dit briljante Linda-project werkt voor mij als een uitlaatklep. Beseffen dat geen weerstand op kan tegen het trotse gevoel om het op z’n Linda’s te fiksen!

Linda Moen
Brengt tekst op smaak met Limoen
365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.