Een vast ritme? Nee!

#25

Ondanks mijn psychologie-achtergrond en mijn werk als trainer en coach heb ik op mijn 56e nog steeds een paar levenslange weerstanden. Zoals bijvoorbeeld deze, die ik al ken vanaf mijn tienerjaren en die ik bijna lijk te koesteren: ik voel grote weerstand tegen leven in een vaste dag- of weekstructuur.

Voorbeeldjes? Altijd wassen in het weekend bijvoorbeeld. Liever niet.
Altijd op hetzelfde tijdstip avondeten. Nee, dank je.
Iedere morgen mediteren. Eh, nee!
Iedere dag hetzelfde werk. Blèh nee, ik ben lekker zelfstandig ondernemer en geen dag is hetzelfde.

Ik kan echt allergische kriebels krijgen van mensen die ik al vier dagen van te voren hoor opdreunen wat ze dan-en-dan gaan doen/eten/aantrekken of noem maar op. Dan voel ik meteen weerstand opkomen. Hè getsie, nee toch?!

Sporten bijvoorbeeld gaat bij mij ook alleen als ik kan gaan op een moment dat ik kies. Kom bij mij niet aan met een sportclubje ‘op dinsdagavond om half negen’. Wat?? Iedere week op dinsdag om half negen hetzelfde doen?! Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt! Gevolg? Ik dénk dat ik alleen ga sporten als ik me vrij voel om te gaan als ik wil, maar in de praktijk ga ik nu soms ook maanden niet! Mét mijn kom-maar-altijd-als je-wilt-abonnement.

Vroeger thuis aten we op veel weekdagen hetzelfde: maandag macaroni, dinsdag snijbonen of sperziebonen, woensdag bloemkool, iedere zondag in de winter: witlof met draadjesvlees. En op zaterdagavond een gebakje.
Mij niet gezien, een eetschema! Gevolg? Ik ben meer tijd kwijt aan het verzinnen en organiseren van de maaltijd dan mijn moeder vroeger.

In mijn hoofd heb ik structuur gekoppeld aan onvrijheid en begrensde mogelijkheden. En ik heb niet voor niets zo hard gevochten in mijn vroege volwassenheid om die vrijheid en mogelijkheden te ervaren!

Maar inmiddels zie ik steeds duidelijker dat deze overall-weerstand op structuur ook iets ‘kost’: het weerhoudt mij ervan om dingen te doen die goed voor mij zijn. Regelmatig sporten, iedere dag mediteren, wat gestructureerder eten bijvoorbeeld.

Dus sinds een tijdje probeer ik vaker kleine, draagbare stukjes structuur toe te laten in mijn leven. Echt van harte gaat het nog niet. Al snel voel ik weer die weerstand: Brrrrr… nee, toch echt niks voor mij.


Linda Mol
maatwerk in trainingen en coachtrajecten bij Fonte Trainingen

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.