Kan het iets minder?

#22

Tijdens een functioneringsgesprek kreeg ik het verzoek ‘of het iets minder kon’…

En daar begon het eerste gevoel van weerstand. Als zzp-er was mijn pro-actieve houding een belangrijke kwaliteit, maar met de komst van mijn dochter had ik voor de zekerheid van een vaste baan gekozen. En daar was aan mijn talent tot omdenken, nieuwe paden bewandelen en grenzen verkennen iets minder behoefte. Ging ik voor zekerheid en bond ik in, of zou ik toch mijn talent de ruimte geven, en mijn hart volgen?

Simpel, zou je denken: terug naar een zelfstandig bestaan als zzp-er. Maar ook hier voelde ik weerstand. Ik was inmiddels vergroeid met mijn veilige plek. Mijn salaris werd doorbetaald bij ziekte en vakantie. De mooie projecten en interessante vraagstukken kwamen als vanzelf op mijn bord. Ik wist bij voorbaat wat er zou gebeuren als ik linksom zou gaan, en ik kon uittekenen wat er zou gebeuren als ik rechts zou afslaan. Waar het onbekende voorheen voor mij een trigger was om enthousiast uit mijn bed te springen als mijn wekker ging, werd het nu een angstbeeld. Dus ik bleef. En overtuigde mezelf dat dit een prima en solide basis was die niet iedereen gegeven is. Zeker niet in tijden van economische crisis…

Tot ik een zelfgemaakt schilderij kreeg van een getalenteerde goede vriendin. Een prachtig beeld van kolkend water en vurige lucht waar een prachtige krachtige vrouwfiguur opspat en meegaat met de flow van het water. Een schilderij met een boodschap: Overgave. Ik gaf het schilderij een centrale plek boven de bank in mijn nieuwe thuis.

Overgave. Daar waar ik weerstand voelde, boog ik nu eens mee in plaats van tegen. Ik stopte met vechten tegen verwachtingen van anderen en tegen de dreiging van situaties die ik niet onder controle had. Wat er toen gebeurde was anders, nieuw en geruststellend.

Ik ontmoette mijn grote liefde, en hoorde mezelf binnen 3 maanden na onze eerste ontmoeting oprecht “Ja” zeggen op zijn huwelijksaanzoek. Ik stapte in vertrouwen in een dubbele co-ouderschap situatie in twee gemeenten. En ik liet mezelf detacheren naar een andere organisatie. Niet het meest voor de hand liggende scenario, maar ik gaf me eraan over.

Ik voelde steeds meer vertrouwen waardoor het één het ander opvolgde: de detachering lukte zo goed, dat ik me weer inschreef bij de KvK, interim aan het werk ging en daarnaast een langgekoesterde wens in de praktijk bracht; ik richtte een organisatie op die zonder winstoogmerk mensen met mooie missies helpt om te werken aan een betere wereld: Lin on a Mission. Mijn talenten komen hierbij meer dan goed van pas!

Linda Tops-Miete
Lin on a Mission helpt mensen die met mooie missies de wereld een beetje beter maken

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.