Bang om fouten te maken

#13

Net als misschien veel andere Linda’s ben ik echt een gevoelsmens en handel ik het liefste alleen maar daar naar. Maar ik ben ook iemand die houdt van aanpakken en dingen zo regelen dat alles goed gedaan kan worden. Daar komt eigenlijk weinig gevoel bij kijken, maar gewoon hard werken en doen.

Onzekerheid legt me lam
Maar wanneer doen mij onzeker maakt komt er niets uit mijn vinger en dat gevoel maakt me bang.

Bang om fouten te maken en om dingen te zeggen.

Terwijl mijn hardwerkende ik zegt ‘Waar wacht je nog op?’ zit er aan de andere kant iemand die het even niet meer weet. Mijn onzekerheid houdt mij tegen en dat gevoel haat ik. Vroeger deed ik hier niets mee en sukkelde ik maar wat aan. Nu? Nu maakt dit mij boos. Ik weet alleen niet zo goed wat nu verstandiger is. Want boos op mezelf worden helpt ook niet.

Dyslexie en meer
Misschien moet ik eerst een ander verhaal vertellen. Op de basisschool is bij mij dyslexie vastgesteld en nee, dit gebruik ik echt niet als smoes om mijn gedrag goed te keuren. Maar wat ik door de jaren heen geleerd heb is dat hier veel meer bij komt kijken dan alleen maar niet goed kunnen lezen en schrijven. Want naar eigen zeggen ben ik alleen niet zo goed in voorlezen. Maargoed, toen ik ongeveer acht jaar geleden bij een studio ging stage lopen, liep ik op een gegeven moment tegen het feit aan dat er niets meer uit mijn handen kwam. Iets wat uitliep op een gesprek over of ik de stage misschien niet beter kon afbreken omdat het niet zo goed ging.

Faalangst
Gelukkig mocht ik nog blijven, maar mijn begeleider zei tegen mij. “Je hebt dyslexie he? Ga eens op internet lezen wat dat nog meer met je kan doen.” Vanaf dat moment besefte ik dat er veel meer bij kwam kijken zoals o.a. faalangst en perfectionisme. Dat laatste heb ik wel een beetje. Maar waar ik vroeger en nu soms nog wel eens last van heb is faalangst. Vooral het gevoel van stilstaan en het op bepaalde momenten even niet weten brengt mij terug op de plek waar ik voor het eerst doorhad hoe het in mijn hoofd gaat.

Herkenning en begrip
Nu kan ik er veel beter mee om gaan, maar binnen mijn werk loop ik er nog wel eens tegen aan dat ik niet kan verklaren waarom sommige dingen gewoon even niet lukken. Ik voel dan echt een weerstand tegen mezelf en wat ik aan het doen ben. Waar ik wel achter ben is dat ik mensen om mijn heen nodig heb die soms even zegen: ‘Linda, gaat het wel goed?’ of

‘Wat je nu doet, gaat niet helemaal goed he?!’

Dan hoor ik dat laatste eigenlijk het allerliefste. Want op de eerste vraag zal ik toch wel zeggen dat het goed gaat terwijl dat helemaal niet zo is.

Gewoon doen
Oké, leuk verhaal maar wat nu? Ik wil verder en dat kan alleen maar doordat ik mijn gedrag ga herkennen en daar iets mee ga doen. Daarnaast geloof ik ook echt in het woord DOEN. Want door gewoon te doen merk ik dat het allemaal zo erg nog niet is.
Linda Eibrink - foto: Linda Simone
Linda Eibrink
is fotograaf, beeldend kunstenaar en vormgever
Foto Linda Eibrink – www.lindasimone.nl

 

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.