Invloed van anderen

#5

Wat leuk! Een verhaal schrijven over één van mijn weerstanden. Ik ga er direct mee aan de slag. Ik vertel het aan een vriendin. Ik vertel wat de bedoeling is, dat ik het een erg leuk initiatief vind, dat ik er erg blij van word en dat ik dat ga doen. Ten eerste, ik houd van schrijven, ten tweede, ik mag over mijn gevoel schrijven en mijn kwetsbaarheid laten zien, en ten derde hoop ik dat anderen er iets aan hebben doordat ik het deel.

Zou je dat wel doen?
Mijn vriendin zegt:

Wel leuk, maar zou je dat nou wel doen? En je naam en foto staat er ook nog bij? Dan kan iedereen zien wat je zwakheid is…

Mijn enthousiasme is in één keer gedaald van 10 naar 1. En ik besluit om het toch maar niet te doen. Bijna dan… Want ik schud mezelf wakker en zeg tegen mezelf: ‘Maar dat is nou juist jouw weerstand!’. Ik laat me echt beïnvloeden door anderen. Zelfs zo erg dat mijn oorspronkelijke plan zo de prullenbak in wordt gegooid. Door niemand minder dan mezelf.

Niet de eerste keer
Ik laat het op me inwerken en trek mijn conclusie: Dit is dus mijn les. Als ik ergens zo enthousiast van word, dat ik er zelfs kriebels van in mijn buik krijg, dan weet ik dat het goed is voor mezelf en dat het echt bij me past. Het is gewoon wat ik op dat moment wil. Het is prima dat een ander een mening heeft en geeft. En natuurlijk kan ik (al die) mening(en) mee laten tellen in mijn beslissing, maar ik moet gewoon vasthouden aan mijn oorspronkelijk plan en gevoel wat ik er bij kreeg. Dat gevoel was niet voor niets, dat kwam vanuit heel diep. En ik ben de enige persoon die voor mezelf kan bepalen welke invloed of mening ik binnen laat komen en mijn plan kan beïnvloeden.

Vertrouwen
Het is goed om me er bewust van te zijn dat dit gebeurde. En inderdaad, dit was niet de eerste keer. Maar door er bewuster van te worden voel ik het eerder aan met als gevolg dat ik meer vertrouwen krijg ik mezelf. Wat anderen ook zeggen, ik moet uitgaan van mijn eigen voorkeuren. Dat waar ik in eerste instantie zo blij van werd past bij mij. Het is wie ik ben en wat bij mij hoort.

Daar ligt mijn kracht, daar ligt het leven wat ik wil leiden, mijn wensen en mijn dromen.

Met plezier
Die bewustwording geeft me steeds weer wat extra zelfvertrouwen waardoor ik krachtiger in het leven kom te staan. Het proces heeft alles te maken met het bewust worden van de invloeden die ik laat binnenkomen. Het bewust worden dat het me niet overkomt (dit is zo’n slachtofferrol vind ik) maar dat ik het laat gebeuren. Ik laat het binnenkomen. En dat zal in de toekomst steeds minder voor gaan komen. Het geeft me veel kracht, vertrouwen en plezier om dit stuk te schrijven en het met je te mogen delen.
Linda Heutinck
Linda Heutinck
Projectcoördinator, jobcoach, re-integratieconsulent

 

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.