De lessen van boosheid en verdriet

#16

Er zijn allerlei manieren te bedenken om je lastige gevoelens uit de weg te gaan. Weglopen en totaal iets anders gaan doen, ontkennen dat er iets aan de hand is en denken dat iemand anders het gaat oplossen. Of heel stil blijven staan en hopen dat jij en wat je voelt niet opvalt.

Voelen is niet fijn
Manieren die we allemaal wel kennen want zeg nou zelf, zo leuk is het helemaal niet om te voelen dat iets je heel erg heeft geraakt en te moeten toegeven dat iemand in staat was om je pijn te doen. Of dat je iets hebt gedaan wat niet zo handig was waarvoor je je eigenlijk schaamt.

Het liefst gaan we allemaal dit uit de weg, en vluchten we of vechten we er tegen in de hoop dat het zo snel mogelijk weer weggaat.

Ik ken ze, deze manieren om maar niet te hoeven voelen. Ik ken ze heel goed. Voor het grootste deel van mijn leven was dit ook de wijze hoe ik omging met de lastige momenten en personen die ik tegen kwam. Ik ging wat ik voelde uit de weg of ik ging in de weerstand en bleef hangen in mijn boosheid en verdriet. Deze manieren hebben mij nooit echt verder geholpen, want sommige vervelende situaties bleven zich herhalen en kwamen in een andere context weer terug. Tot het moment dat ik er anders naar ging kijken.

Voelen met een reden
Het was het moment dat ik mijn boosheid, verdriet en angst weer toe liet en weer echt ging voelen. Het was het moment dat ik erachter kwam dat het zo anders kan. Ik leerde dat mijn boosheid, verdriet en angst er zijn om een reden. Ze willen mij iets duidelijk maken over de situatie waarin ik mij bevind. Ze zijn er om mij een stap verder te helpen. Want het moment dat ik zo’n emotie toelaat en het de kans geef om er te zijn en daarna weer weg te ebben, begrijp ik even later ook waarom ik het voel. En besef ik wat ik wel wil en kan ik er iets aan doen.

Zo leer ik van boosheid en verdriet dat ik beter op mijn grenzen mag letten en dat mag aangeven, of dat het handiger is om mijn verwachtingen bij te stellen. En van angst dat ik in een situatie terecht kom die eerder niet goed afliep en ik mij mag herinneren wat ik de vorige keer daarvan heb geleerd om het nu anders te doen.

Sterker voelen
Het is informatie waar ik iets mee kan, waarmee ik mijn leven leuker kan maken.

Ja, dat is soms best eng.

Maar door de uitdaging aan te gaan, kom ik wel een stap verder en voel ik mij onafhankelijker, sterker en vrijer dan ik mij ooit voelde.

De vervelende momenten in mijn leven waren misschien niet de leukste, maar ze hebben mij één ding geleerd; dat is dat ik tot meer in staat ben dan ik zelf ooit dacht. Het enige wat ik hoef te doen om daarachter te komen is… voelen.

linda van der kwast

Linda van der Kwast
Schrijver, intuitieve coach, eventmanager, contentmanager
www.lindavanderkwast.com

 

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’