Ik ben slechthorend, dus…

#7

Ook ik heb weerstanden in mijn hoofd. De grootste boosdoeners zijn mijn depressies in het verleden. Ik ben vanaf mijn 20e slechthorend en afhankelijk van hoorapparaten. Het gevecht tegen negatieve gevoelens en het accepteren van mijn gehoorverlies waren zwaar. En tot op de dag van vandaag belemmert me dat in best veel dingen.

Negatieve gedachten
Ik werk in de zorg, waar je de mogelijkheid krijgt een opleiding te volgen. Dat wilde ik graag, maar de gedachten in mijn hoofd waren negatief.

‘Ik ben slechthorend, dus ik kan vast niet alles goed meekrijgen. Er volgt een Staatsexamen met een luistertest. Het zal psychisch te veel van me vergen.’

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het andere stemmetje zei dat ik het theoretisch en praktisch aan zou kunnen, als ik die beperking niet zou hebben.

Pittig, maar goed te doen
Ik besloot me toch aan te melden voor de opleiding VIG verkort en ik heb mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Het was pittig, maar ik kon de lessen volgen. Het luisterexamen werd voor mij aangepast met ondertiteling en de presentatie die ik moest houden hield ik over mijn depressie.

Dat maakte veel indruk op mijn klasgenoten en docent, ik kon uitleggen wat ik heb doorstaan. Ik ben gegroeid en sterker geworden door de opleiding, zekerder van mezelf en heel blij dat ik die keuze gemaakt heb.

Waar een wil is, is een weg.

Linda Wissink Garstenveld
Linda Wissink Garstenveld

 

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.