Mezelf vergelijken met anderen

#20

Het is en blijft een vermoeiende business: mezelf vergelijken met anderen. Toch gebeurt het constant. Bewust of onbewust. En op allerlei vlakken: van werk tot liefdesleven en van bezit tot het stichten van een gezin. Social media maakt het alleen maar erger; vergelijken kan overal en altijd. Maar hoe zorg ik ervoor dat ik wat minder kijk naar anderen en in plaats daarvan leer focussen op de juiste dingen?

Non-stop mooie plaatjes
Het is voor een deel aan Instagram, Facebook en LinkedIn te danken dat ik me non-stop vergelijk met mooie plaatjes, jaloersmakende hashtags en daverende mijlpalen. Mensen die trouwen, kinderen maken, stappen zetten in hun booming carrière of de meest fantastische reizen maken; en dat alles met een uiterlijk waar ik natuurlijk nogal schraal bij afsteek.

Nietszeggend?
Ik merk het vooral nu ik wat meer aanwezig ben op social media met mijn bedrijf. Opeens doet het er ontzettend toe hoeveel volgers ik heb op Instagram. Plotseling doet het pijn als niemand mijn blog erkennend vind-ik-leuk’t. En mijn netwerk voelt acuut nietszeggend zolang ik die 500+ connecties niet aantik. Het voelt stom en belangrijk tegelijk. Nietszeggend tegenover allesbepalend.

Pain in the ass
Mezelf vergelijken met anderen… Liever zou ik het niet doen. Maar het blijft gebeuren. Op professioneel vlak is het een ware pain in the ass. Verdien ik genoeg? Heb ik voldoende klanten? Moet ik mijn tarieven veranderen? Nemen mensen mij serieus? Houd ik het vol als freelance tekstschrijver? Kán ik wel schrijven? Moet ik non-stop aan het werk zijn? Vroeger opstaan? Langer doorgaan? Meer reizen?

Wat kan ik leren?
Gelukkig ben ik ook iemand die zich niet uit het veld laat slaan. Daarom probeer ik het steeds vaker om te draaien. In plaats van mezelf vol afgunst of overmand door opborrelende zorgen te vergelijken met anderen, vraag ik mezelf af: wat kan ik van iemand leren? Wat bewonder ik aan hem of haar? Dat lukt nog beter als ik het tegen die persoon uitspreek. Hoe geweldig ik iemands mijlpaal vind. Hoezeer iemand mij inspireert om ook meer van iets te doen. Of hoe enorm ik iemand bewonder.

Inspiratie
Want mezelf vergelijken met anderen levert uiteindelijk niemand iets op. Mezelf niet, maar de ander ook niet. Het brengt me niet verder en het laat mijn zelfvertrouwen niet groeien. Het zien als inspiratie is een stap in de juiste richting. Of bedenken wat er wel allemaal goed gaat: wat heb ik allemaal bereikt? Waar mag ik trots op zijn? En ook: waar wil ik beter in worden en waar wil ik meer van weten? Je bent immers nooit uitgeleerd. En dat is helemaal oké.

Het resultaat? Opeens blijk ik het nog lang zo slecht nog niet te doen. Ik mag zelfs best trots zijn op mezelf.

Het doet me bovendien realiseren dat eindeloos vergelijken ervoor zorgt dat het nooit goed genoeg is. Er is altijd wel weer iets waar ik dan zogenaamd meer van moet, kan of wil.

En is dat mijn energie waard?

Hell to the no!

Linda Roos
Freelance tekstschrijver bij Linda Roos & Media
photocredits: Carly Wollaert

 

365 Linda’s over weerstand is een initiatief van Linda Commandeur, auteur van het boek ‘Zo simpel is het dus wél. 15x weerstand overwinnen.’

Ook meedoen? Kijk hier voor uitleg en de meest gestelde vragen.