Een dinsdag, begin december. Ik verheugde me ontzettend op een bezoek aan het Modekwartier in Arnhem. Een nieuwe editie van mijn inspiratietoer. Het loopt anders dan verwacht.

Van krot naar kans
Een tijd geleden was ik in Arnhem. Bij toeval kwam ik toen in Klarendal terecht. Vroeger een buurt waar je liever niet kwam. Een gebied met veel dichtgetimmerde ramen, leegstand en (drugs)overlast. De wijk heeft een metamorfose ondergaan. Zij speelt nu een cruciale rol in de reputatie van Arnhem als mode- en designstad. Midden in het Arnhemse Klarendal ligt het Modekwartier, een creatieve wijk geheel gewijd aan mode, design, kunst en eten, met een concentratie aan winkels, werkplaatsen, studio’s, galerieën, restaurants en showrooms. Aanstormend talent, gevestigde namen, trendsetters, ambachtsmensen: zij vormen het kloppend hart. Ik voelde me er gelijk op mijn gemak. Het maakte me ook nieuwsgierig. Helaas had ik toen erg weinig tijd. Vandaag zou ik me onderdompelen in de creativiteit.

Gratis parkeren voor dichte deuren
Bij aankomst word ik positief verrast. Ik mag hier gratis parkeren! Op de hoek van de straat, Klarendalseweg 34, zie ik Mon Fleuri. Ik ben eigenaresse Maddy een keer tegengekomen op een bijeenkomst en wilde erg graag naar haar winkel. Wanneer ik aan de deur voel zit deze nog op slot. Gelijk komt er iemand aangesneld om de deur open te doen. “We gaan om één uur open.” Oké, dan kom ik straks terug. In de volgende pandjes brandt ook geen licht. Briefjes op de deur vertellen me dat de winkels alleen op vrijdag en zaterdag of vanaf woensdag open zijn. Ik loop door. Ondertussen trek ik mijn sjaal nog wat hoger op. Het is koud, de lucht grijs en de wijk ziet er een stuk troostelozer uit dan de vorige keer.

Aandacht voor eerlijk Dutch design
Om de hoek, Sonsbeeksingel 106, zit Dress me Dutch. Binnen brand licht. De winkel ziet er leuk uit. Een mix van kleding en accessoires. Binnen heb ik direct een gesprek met de spontane verkoopster. De winkel van Daniëlle Derksen verkoopt kleding van Dutch designers met aandacht voor de wereld om ons heen: ze betalen eerlijke prijzen (Fair Trade) en kiezen bewust voor een diervrije collectie.. Wanneer ik vertel dat ik teleurgesteld ben over de andere winkels die allemaal gesloten zijn, hoor ik dat de winkels aan deze straat in hun huurovereenkomst hebben staan dat ze minimaal van woensdag tot en met zaterdag open moeten zijn. Om de hoek is dat blijkbaar niet het geval. Voordeel voor Dress me Dutch is, dat ik nu alle tijd heb om rustig bij hen rond te kijken. Ik krijg een kop koffie en pas van alles. Zo’n drie kwartier later stap ik met een gevulde tas de deur uit.

Daag uit te delen
Daarna loop ik binnen bij Goed. Proeven. op de hoek van de Sonsbeeksingel en de Klarendalseweg. Het is er lekker warm, er heerst een prettige sfeer. Ik ga zitten in één van de ronde zitjes aan de zijkant. Op de website staat te lezen:”In ‘goed.’ hopen wij dat onze gasten een goed gevoel krijgen in een ruimte met een bijzonder verhaal en waar je op een prachtige locatie glimlachend kunt genieten van onverwachte ontmoetingen. En tijdens eerlijk eten dagen wij je uit te delen”. Ik denk terug aan de focaccia die ik zojuist besteld heb. Ik pakte deze met mijn vingers, scheurde het in stukken en begon te eten. Genieten… Mes en vork bleven onaangeroerd. En wanneer ik een tafelgenoot had gehad, had ik zeker een stukje aangeboden om ook te proeven. Geen loze kreet dus op de website. Dit is hoe het hier, bijna als vanzelf, gaat. En de ontmoeting die ik hier had, was niet onverwacht, maar wel heel bijzonder. Uiteraard kwam dit vooral door mijn gesprekspartner, maar de omgeving heeft hier zeker aan bijgedragen.

Even later loop ik weer bij Mon Fleuri langs. De winkel is nu geopend. Ik loop naar binnen. Dit is geen gewone bloemenzaak. Dit is een winkel vol bloemen en creativiteit. Er heerst een huiselijke sfeer. Dat doet ze goed, die Maddy. Ik koop een bosje kaarsen in een prachtige kleur groen.

Aanpassen aan de situatie
Onderweg naar de Achterhoek denk ik terug aan mijn middag in het Modekwartier. Drie mooie ervaringen. Wat toch overheerst is de verbazing dat de wijk op een dinsdag vrijwel uitgestorven is. En dan denk ik aan nieuwe winkels in mijn eigen omgeving. Ook zij zijn slechts een paar dagen per week geopend. Op deze manier is het te combineren met andere activiteiten. Grijpen van kansen en aanpassen aan de situatie. Is dit de toekomst voor onze winkels? Met webshops die 24/7 geopend zijn, dagelijkse boodschappen die we 7 dagen per week kunnen kopen en boetiekjes en specialisten die alleen aan het einde van de week geopend zijn en daarnaast andere werkzaamheden hebben? Ik ben benieuwd.

Oh ja… wil je het Modekwartier beleven? Ga dan zaterdag 13 december naar Winter event Strikje. De straat wordt omgetoverd tot een waar winter wonderland en er wordt veel bijzonders georganiseerd. Met onder meer een sfeervolle braderie, late night shopping, muziek in elk hoekje van de straat en genoeg te doen en zien voor jong en oud.