Een paar weken geleden kreeg ik de vraag van Carolien: ‘Is Dromen waarmaken invulvakjes 2018 al beschikbaar?’ Met een grote grijns las ik haar bericht. In 2015 en 2016 deelde ik inderdaad een A4-tje met vragen en invulvakjes, een jaarplan. Het afgelopen jaar was ie erbij in geschoten. Jammer eigenlijk, want het helpt mij ook om dát voor elkaar te krijgen wat ik zelf graag wil. Intenties op papier zetten helpt om ze waarheid te laten worden. Afgelopen week vond ik dit briefje van 2015 terug:

Veel ervan is een leidraad in mijn leven geworden, zoals Ik werk alleen samen met mensen die mij aanvullen én energie geven, Ik zorg ervoor dat mensen bewegen en kansen grijpen en Ik handel vanuit vertrouwen. Deze drie zijn ontzettend belangrijk voor me. Toen was het vooral een wens. Nu is het dagelijkse realiteit. Niets wat me daarvan afhoudt. Onderaan het blaadje staat dat ik blijf vechten voor mijn idealen. Niet tegen iets, maar vóór dat wat ik belangrijk vind. Ik verbaas me dat ik het toen heb opgeschreven. Nu is het de gewoonste zaak van de wereld voor me.

Een aantal intenties kunnen nog sterker. Zo schreef ik toen dat ik minimaal twee keer per maand wil spreken en regelmatig op nationale tv ben. Wat gelukt is: ik spreek regelmatig en ben heel zichtbaar. Mijn doel is om minimaal twee keer per maand inspiratiesessies te geven. Als spreker op een podium of in een kleinere setting. Om mensen in beweging te krijgen. Om te laten zien dat er altijd een manier is om je dromen waar te maken. Daarom ben ik heel blij dat ik samenwerk met Michèle Sparreboom en Mahanaïm Singadji en tussen andere inspirerende sprekers te vinden ben op het platform Hart in de Fik. En de tweede week van januari organiseer ik een inspiratiesessie bij Lokalen – ruimte voor zelfontwikkeling met als thema ‘moeiteloos met impact’.

En fijn om me te realiseren dat sommige dingen gewoon lukken, zonder dat ik er specifiek op focus. Zo ben ik één keer per twee maanden met Francesco op pad (ja, dat gemiddelde halen we wel), haal ik voldoende omzet om van te kunnen leven én is er jaarlijks een nieuw boek óf heb ik er een bijdrage aan geleverd (yes! Dit jaar in het boek Ochtendzwemmers en schapensnijders van Frank Houtappels en Raphaël Drent. En plannen voor een eigen boek voor volgend jaar).

Dit vraagt om een nieuw blad vol intenties voor 2018 (dezelfde én nieuwe). Een jaarplan om dromen waar te maken. Doe je mee?

Twee A4-tjes met een duidelijke focus. 2018 Uitvoeren, dat wilde plan

Voor mij werkt het goed om mezelf in verschillende rollen te zien (zie afbeelding hierboven): ondernemer, vriendin, partner, samenwerkingspartner, voorbeeld. En vergeet jezelf niet. De rollen zijn in relatie tot een ander en daarnaast heb je verlangens voor jezelf. Zo vul ik mijn jaarplan.