Twee fotografen en een blog: Iedere week dagen ze elkaar uit met een thema. De nieuwe #kommaarop voor 7 maart is ‘Wat ben ik waard?’.

Zo begon het.
Kommaarop LinkedIn

Wat ben ik waard?
‘Wat ben ik waard?’ Als ondernemer. Als vriendin. Als mens. Een steeds terugkerend thema in mijn leven. Eigen waarde hangt voor mij direct samen met de keuzes die ik maak. Sta ik mezelf toe dat te doen wat ik belangrijk vind? Wat ik goed kan? Waar ik blij van word? ‘Door schade en schande wordt men wijs.’ De eerste helft van mijn leven ging dat haast vanzelf. Onbewust. De tweede helft was het meer een strijd. De afgelopen vijf jaar is het vooral genieten. Ik doe wat ik wil doen. Ik gun het mezelf. Ik vind het mezelf waard. Mijn motto is niet voor niets ‘Met plezier aan de slag’.

Wat vinden anderen mij waard?
Steeds meer en vaker ervaar ik dat ik van waarde ben voor anderen. Niet door iets bijzonders te doen. Gewoon door mezelf te zijn en dat te doen waar ik blij van word. Wat ik gewoon vind, is voor een ander soms bijzonder. En daarmee komt ook de vraag ‘Wat ben ik waard?’ om de hoek kijken. Want als ik ‘gewoon’ doe waar ik goed in ben en blij van word, wat is dat dan waard? Dr. Madsen Pirie legt in dit korte filmpje uit hoe we tot de waarde van iets komen. Hij zegt: “Niets heeft waarde. De waarde zit in de gedachten van iemand.”
En die zin, die maakt het mij lastig. Zit mijn waarde in mijn eigen gedachten of in de gedachten van een ander? Waarschijnlijk allebei. Wanneer ik denk dat ik niets bijzonders doe, dan zal een ander dat wellicht ook zo ervaren.

Van ‘Wat ben ik waard?’ naar ‘Ik ben het waard’
Oké, dat is het dus. Het antwoord op de vraag ‘Wat ben ik waard? is ‘Ik ben het waard’. Sterker nog: dat ik zelf ook overtuigd ben dat ik het waard ben. Maar hoe druk je dit uit? Vooral wanneer ik iets doe, wat ik nog niet eerder heb gedaan. Wanneer ik geen bewijs heb. Maar klopt dit wel? Elke situatie waarin ik me begeef is anders. Elke vraag heeft een andere context. Er is nooit een bewijs! Daar tegenover staat een proeve van bekwaamheid. Ik heb immers bewezen dat ik steeds wisselende situaties en vragen juist heel goed aankan. Dat daar zelfs mijn kracht ligt. Dat door ‘gewoon’ te doen ik mijn waarde toevoeg. En ja, dat is mijn werk. Ik ben sociaal ondernemer. Ik voeg waarde toe aan projecten door mijn ervaring, mijn kijk, mijn ‘knuppels in het hoenderhok’, mijn instelling van ‘gewoon gaan, doen’ en niet onbelangrijk door mijn netwerk. En daar mag… nee, daar moet ik voor beloond worden. Voor een sociaal ondernemer is geld en winst niet het gewenste resultaat, het is een middel om dat te kunnen blijven doen waar ik goed in ben. En dat is de enige manier waardoor ik structureel kan zorgen voor impact en effect. En wie zal daar ‘nee’ tegen zeggen? Ik ben het immers waard.

Dankjewel #kommaarop!
Nieuwsgierig naar de #kommaarop van Tessa en de anderen.

En als er toch een bewijs nodig mocht zijn ;-)

Wat ben ik waard?