Een nieuw jaar. Traditioneel een tijd van terugblikken en vooruitkijken. Nou geloof ik niet in goede voornemens, maar ik weet uit ervaring dat het helpt om mijn verlangens helder te hebben. Wie wil ik zijn? Beter is misschien om te vragen wat ik wil doen. Of wát ik wil zijn.

Ik geloof dat ik mezelf aardig ken ondertussen. Het schrijven van mijn blogs en mijn boek heeft daaraan zeker bijgedragen. Ik weet wie ik ben. En ik wil vooral mezelf zijn. Ik ben best blij met mezelf. Met alle positieve én negatieve kanten. En nu ben ik weer op zo’n punt aanbeland, dat ik mezelf afvraag: wat ga ik doen? Waar wil ik me de komende maanden, of wellicht jaren, op storten? Of, nog fijner, hoe kan ik moeiteloos mezelf zijn en daar meer mee bereiken? Met nadenken kom ik er niet uit. En dus maak ik maar weer eens een visionboard. Een collage van beelden, tekeningen of foto’s die mijn doelen uitbeelden. Altijd bijzonder: aan de ene kant bevestiging en tegelijkertijd een eye-opener.

Wat ik zie in deze collage?
Een zelfverzekerde, ontspannen vrouw. Iemand die zich op haar gemak voelt. Die straalt. Ze kijkt me aan met een blik die zegt: ‘Dit kan jij ook.’ Ze zit rustig te wachten, maar kan elk moment in actie komen. Er staat een schijnwerper op haar gericht, maar deze is niet aan. Dat is ook nergens voor nodig. Ze straalt zo, dat ze automatisch de aandacht trekt. De kinderen zijn vrolijk en blij. Ze spelen, lachen en kijken wat er gebeurt. Nieuwsgierig én verwachtingsvol. De andere vrouw heeft wensen en dromen. Om te inspireren, bewegen, waarderen, zorgen, veranderen en liefhebben. De touwen zijn kleurrijk. Ze staan voor mij voor verbinden en ontrafelen. Daarnaast een roze bril: kijken vanuit vertrouwen en bewuste naïviteit, weloverwogen onbevangenheid. De collage geeft me een goed gevoel. Maar het zegt niet wat ik ga doen. Dat komt de komende weken wel.

Visionboard Linda Commandeur 2017

Mijn woord voor 2017
Iets anders wat me richting geeft is een woord. In januari 2016 maakte ik dankzij Marieke van Dam kennis met Susannah Conway’s Find your Word. Mijn intuïtie stuurt me uiteindelijk naar OPEN. (Lees hier waarom) Met dit woord gaf ik mezelf richting het afgelopen jaar. Ik sta open voor nieuwe kansen, kijk onbevooroordeeld en vind het prettig om zonder duidelijk doel op pad te gaan. Dit heeft me ontzettend veel opgeleverd. Nu is het tijd om weer vooruit te kijken. Wat is mijn woord voor 2017? De vragen van Susannah geven me richting, maar ik merk dat ik het lastig vind om te kiezen. Uiteindelijk schrijf ik de zeven overgebleven woorden (creativiteit, hartje, geniet, aandacht, straal, vertrouwen en magic) op een papiertje. Ik leg ze met de tekst naar beneden voor me op de grond. Dan ga ik er op staan. Blaadje voor blaadje. Ik weet niet wat er op staat. Het enige wat ik doe is naar mijn gevoel luisteren. Na een tijdje schrijf ik de woorden op het blaadje en stap over naar de volgende. Bij één woord voel ik niets. Of is het volledige rust? Later blijkt dit ‘vertrouwen’ te zijn. Ik vertrouw erop dat ik hier geen aandacht aan hoef te geven dit jaar. Vertrouwen is altijd aanwezig. Heerlijk! Hierbij voel ik me volledig op mijn gemak. Het andere papiertje waar ik ‘ontspannen, geaard’ op heb geschreven heeft als woord ‘hartje’. En ik merk dat hier een verlangen achter zit. Hoe ik dat merk? Geen idee. Ik volg mijn intuïtie. Tegelijkertijd vind ik ‘hartje’ een raar woord om als woord van het jaar te kiezen. Dus druk ik het weg. Maar de dagen erna duikt het woord steeds weer op. Het is een heel sterk verlangen en het voelt als iets wat ik heel erg nodig heb.

Hartje
En dan besluit ik dat het goed is. Hartje staat voor mij voor liefde, aandacht, vertrouwen, vrijheid en verbinding. Hartje voor mezelf. Hartje voor anderen. Het is goed zo. Hartje.

e9511b2b34cbb4701ee6d54319bdf312

En nu vol vertrouwen op pad. Het wat dat komt vanzelf. Daar vertrouw ik op. En jij? Wat is jouw verlangen? En als je wel wat hulp kunt gebruiken, dan vind je hier een duwtje in de goede richting.