“Find your word for 2016!” Dankzij een tip van Marieke van Dam lees ik deze woorden op de site van Susannah Conway.

Wat wil ik?
Vijf dagen lang ontvang ik een opdracht. Susannah laat me nadenken over het komende jaar. Wat er echt belangrijk voor me is. Wat ik wil dat er gaat gebeuren en waar ik zeker van ben dat er gebeurt. Waar ik heel erg zeker over ben is dat ik nog niet weet hoe dit jaar er voor mij uit gaat zien. De afgelopen jaren had ik grootste plannen, dromen en ideeën. Dáár wilde ik naartoe. Heel vastberaden en resultaatgericht. Het heeft me veel gebracht: twee boeken (Modern naoberschap en Stad in beweging), bijdragen aan boeken, oprichten en het succes van BS22, zichtbaarheid als ondernemer, vele bijzondere en betekenisvolle opdrachten, persoonlijke ontwikkeling, fijne reizen, mooie ontmoetingen en heel veel plezier in alles wat ik doe. En nu is er de vraag: Wat nu? Wat wil ik in de wereld zetten? Wat wil ik bereiken? Waar wil ik aan bijdragen? Het geeft me onrust. Kom op! Wat wil ik?
Terwijl ik dit schrijf, dwaal ik af en lees ik in mijn agenda (die heel mooi de ‘Passion planner‘ heet): “Who questions much, shall learn much and retain much.” – Francis Bacon. “Don’t be afraid to ask questions, especially the difficult ones. Asking is always better than assuming.”

Open staan
En dat is precies waar dit jaar over gaat. Vragen stellen, nieuwsgierig zijn, op onderzoek uit, nieuwe wegen inslaan. En ondertussen vasthouden aan mijn ervaringen van het afgelopen jaar. Deze delen waar mogelijk. Belangrijke woorden in de mini-cursus van Susannah die blijven resoneren, zijn: ontdekken, creativiteit, intuïtie, creëren en open. Mijn intuïtie stuurt me uiteindelijk naar OPEN. Met dit woord geef ik mezelf richting dit jaar. En daar passen nieuwe ontmoetingen in en een cursus Anders kijken met beeldende kunst door Dorian Temming. En vooral de ruimte om het niet te hoeven weten. Open staan voor alles wat er op mijn pad komt. Uiteraard ingegeven door mijn vaste basis: “Vanuit vertrouwen zelf zorgen voor beweging.”

Met dit in mijn achterhoofd ben ik weer begonnen met schrijven. Met hulp van boekenvroedvrouw Yoeke Nagel werk ik aan een nieuw boek. Over stappen zetten, het volgen van mijn intuïtie.

Oh ja… de tekeningen (zoals die hierboven) maak ik zelf. Meer van mijn werk zien? Kijk op Facebook. Ook te koop. Met dank aan Tamara Tijdink die me hierbij helpt.

En ik begon dit bericht met een link naar Marieke van Dam. Met haar Bureau Play helpt ze je ontdekken hoe je meer kan spelen in je dagelijks leven en in je werk. Met plezier, nieuwsgierigheid en spontaniteit als wegwijzers. Een aanrader! En haar nieuwsbrief heet een Playpaper. Die wil je toch in je mailbox?