Iets voor elkaar krijgen in je buurt, dorp of wijk. Steeds meer mensen zijn er mee bezig. De ‘gewone man’ en de professional. Ik ben beide. In 2012 nam ik het initiatief voor een werkplaats voor het waarmaken van ideeën. Sinds 2013 bekend als BS22. Vanaf dag één (of eigenlijk min één, want ik had alleen nog maar een idee) werk ik samen met verschillende professionals (ambtenaren van gemeenten, provincie, Ministeries, medewerkers van welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties etc.). Direct merkte ik dat we niet altijd dezelfde taal spreken, dat er verschillende drijfveren en belangen zijn, dat het tempo en de betrokkenheid verschilt. Ondertussen word ik vaak ingehuurd door overheden om aan de slag te gaan met bewoners. En afgelopen vrijdag gaf ik op het Durf te doen festival van ASK Overijssel twee inspiratiesessies: één voor initiatiefnemers en één voor professionals/overheden. In de voorbereiding zette ik mijn ervaringen op een rijtje.

Impact is een keuze

Je kunt nog zoveel tips, trucks, slimmigheidjes, aandachtspunten op een rij zetten, maar wanneer je niet eerst besluit dat je ook werkelijk wilt dat het gaat lukken, dan kom je er niet. Of zoals een Russisch gezegde luidt:’Wie wil zoekt een mogelijkheid, wie niet wil zoekt een reden.’ Wil je impact creëren? Kies er dan voor om op zoek te gaan naar mogelijkheden, ook wanneer je steeds weer tegen muren op lijkt te botsen. Er is altijd een weg over, langs, onder of dwars door die muur. Maar, toegegeven, dat is vaak niet de makkelijkste. Die weg vraagt om doorzettingsvermogen. Om jou te helpen op een leuke manier samen te werken in vernieuwende, innovatieve processen heb ik een spiekbriefje gemaakt. Dit gaat je vast en zeker mooie resultaten opleveren. Bij mij werkt het keer op keer. Het lijken soms open deuren, maar in de praktijk merk ik steeds weer dat ze vaak niet toegepast worden.

Wanneer je op de afbeelding klikt krijg je een leesbare pdf te zien. Deel deze gerust. En wil je dat ik met je meedenk of -doe? Neem dan even contact met me op. Samen is zoveel leuker (en slimmer) dan alleen. Een inspiratiesessie waarin ik mijn ervaringen deel vind ik ook tof om te doen. Bij het Durf te doen festival leverde dit veel enthousiaste reacties op.

Hier vind je trouwens 100 redenen waarom je geen goede ideeën krijgt (origineel in het Engels door Mitch Ditkoff. En hier de Nederlandse vertaling). Ook dat kan je verder helpen. Al is het om te beslissen dat je niet gaat samenwerken met bewoners. Want ook dat is een keuze.