Vandaag had ik een afspraak met mijn coach van IkStartSmart. Natuurlijk weet ik zelf precies wat ik wil en hoe het allemaal moet. Ik heb immers dagelijks gesprekken waarin ik anderen help met het ‘wie ben ik? wat wil ik? wat kan ik?’ en dat vertalen in dát wat je echt graag wilt. Ik werk hard, kom elke dag tijd te kort, laat iedereen horen waarnaar ik op zoek ben en waarvoor ik de oplossing ben. Maar dan is er ineens een coach die hele vervelende vragen stelt.

Die coach heb ik natuurlijk niet voor niets. Ik wil immers weten hoe ik mijn werk nog beter kan doen, hoe ik me alleen kan richten op de dingen die ik écht leuk vind, de dingen waar ik gelukkig van word, de dingen waar mijn ogen echt van gaan glimmen. Maar het zou zo fijn zijn als mijn coach zou zeggen: “Je bent goed bezig. Je zit helemaal op het goede spoor. Jij weet al wat je wilt.” Gelukkig zegt mijn coach ook dat soort dingen, maar ze stelt ook vragen als: “Als je een keus moet maken tussen al deze leuke dingen, waar ga je dan helemáál voor?” Op zich geen vervelende vraag, maar kiezen voor het één betekent ook iets anders niet kiezen. En daar zit de moeilijkheid voor mij. Ik vind zo veel dingen leuk en wil eigenlijk niet kiezen. Maar bereik ik daarmee wat ik wil?

Als ik eerlijk ben tegen mezelf moet ik hier negatief op antwoorden. Ik kan niet alles doen en dan hierin de beste zijn. En ik kan mijn aandacht niet richten op duizend-en-één onderwerpen tegelijk. Als ik echt iets wil moet ik me focussen. Pas dan gaat er iets veranderen!

Mijn coach heeft me weer aan het denken gezet. Wat wil ik nou écht? En zit een ander daar op te wachten. Ik moet op onderzoek uit: zoeken op internet, in vakbladen, gesprekken aangaan etc. Het heft in handen nemen. Zorgen dat ik zelf aan het stuur blijf zitten.

Dit is ook wat ik vaak in gesprekken tegenkom. Mensen doen vaak de dingen die anderen van ze verwachten. Of dat wat makkelijk lijkt (ik zeg niet makkelijk is). Ook zijn er vele argumenten waarom iets niet kan: “De economie zit tegen, ik ben te oud, ik heb die gevraagde opleiding niet etc.” Hiermee leg je de verantwoordelijkheid bij een ander. Jij bent de enige die iets kan veranderen aan je situatie. Neem het heft in eigen hand. Wat wil je nou écht? Ga op onderzoek uit. En dan bedoel ik niet één keer even kijken of één keer iets proberen. Maar vasthouden aan je doel en alles op alles zetten om dat resultaat te behalen. Er is immers niets of niemand belangrijker dan jij!

En mijn coach? Zij is zo gek nog niet. Ze stelt de juiste vragen om mij aan het denken te zetten en maakt dat ik er zelf mee aan het werk ga.